Õhtusöögi retseptid: 5 lihtsat rooga, mis viivad keele alla

Tahaks töölt koju jõudes õhtuks perele midagi head valmistada, aga aega napib ja pea on ideedest tühi? Selline nõutus kimbutab argipäeviti meist paljusid. Kui õhtusöögi retseptid kipuvad menüüs korduma ja maitsemeel igatseb vaheldust, siis ei maksa uute roogadega katsetamist karta.

Ühe korraliku ja toitva eine kokkamine ei tähenda alati suurt ajakulu – leidub väga palju maitsvaid roogi, mis valmivad loetud minutitega ega nõua erilisi kokaoskusi. Läheb vaid vaja värsket toorainet ja korralikke köögiriistu, mis söögivalmistamise kergemaks teevad ning muidugi retsepte.

Pakume dineeks välja viis lihtsat ja mõnusat toitu. Miks mitte üllatada lähedasi töönädala sees suisa mitmekäigulise õhtusöögiga!

Spargli-tomatisalat

Spargli-tomatisalati valmistamine võtab kõigest 10 minutit aega. See salat on hea vitamiinine start õhtusöögile – lööb maitsemeele elama ja jätab kõhus ruumi järgmistele käikudele.

Vaja läheb:

  • Meelepärases koguses
  • sparglit
  • kirsstomateid
  • mozzarella juustu
  • palsamiäädikat
  • pipart
  • basiilikut

Valmistamine:

Loputa sparglid ja tomatid vees puhtaks ja lõika sparglitel alumised otsad ära. Seejärel haki spargel suupärasteks tükkideks.

Pane paar tassitäit vett potis keema ja lase sparglitükkidel keema läinud vees 5-7 minutit pehmeneda. Siis võta spargel keevast veest välja ja aseta külma vette.

Lõigu kirsstomatid ja juust väikesteks tükkideks. Et viljaliha ja juust noa külge ei nakkuks ja et tükid tuleksid välja kenad ja kompaktsed, võiks kasutada keraamilise teraga köögiviljade nuga, mille lõiketera serv on kivikõva ega hakka tavaliste terade kombel libisema.

Kui tomatid ja juust on tükeldatud, siis sega need spargliga ning vala peale palsamiäädikat.

Seejärel lisa natuke pipart ja basiilikut ning sega salat enne serveerimist veel korra läbi.

Klassikaline tomatisupp

Tomatisupp sobib õhtusöögiks nii veganitele kui dieedipidajatele. Tomatid ei sisalda praktiliselt üldse rasva, kuid nad on äärmiselt vitamiinirikkad ja kasulikud köögiviljad. Tomatisupi valmistamise võib vabalt usaldada ka lastele, sest see on niivõrd lihtne!

Vaja läheb:

  • 30 ml oliiviõli
  • 900 g keskmise suurusega tomateid
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 väike kartul
  • 5 milliliitrit suhkrut

Valmistamine:

Määri ahjuvormi seinad kergelt õliga sisse. Lõika tomatid pooleks ja pane vormi. Lisa küüslauguküüned.

Maitseta tomatid ja vala tomatitele peale ülejäänud õli. Küpseta tomateid ahjus 190 kraadi juures 30 minutit.

Viiluta kartul ja pane kartuliviilud 300 milliliitri veega keema. Kui kartul on natuke aega keenud (aga mitte veel päris pehme), keera potil tuli alt ära. Ära keeduvett kurna, vaid jäta see koos kartuliviiludega potti.

Võta tomatid ahjust välja ja koori need ära. Pane kooritud tomatid, küüslauk ja kartuliviilud koos keeduveega blenderisse või aseta tomatid koos küüslauguga keedupotti ja purusta need ühtlaseks massiks.

Kui supp tundub liiga paks, lisa vett. Lõpetuseks sega supi sisse suhkur ja serveeri.

Küpsetatud lõhe värskete ürtidega

See on üks ütlemata mõnus ja tervislik lõheroog, mille valmistamisele ei kulu üle 30 minuti. Lõhele lisavad maitset värske sidrun, till, petersell ja murulauk. Hakkimist on selle toidu puhul üksjagu, mistõttu on mõistlik lõikeriistad juba enne tööga pihta hakkamist korraks noateritaja vahelt läbi lasta.

Vaja läheb:

  • 2 sidrunit
  • 8-10 peterselli
  • Extra Virgini oliiviõli
  • Ca 1 kilo nahaga kaetud lõhefileed
  • musta pipart
  • 0,5 spl koššersoola
  • tilli
  • murulauku
  • peterselli

Valmistamine:

Lõika üks sidrun õhukesteks sektoriteks ja teine sidrun kolmnurkseteks viiludeks.

Aseta sidruniviilud suurele ahjupannile- või plaadile või siis spetsiaalsele kalapannile. Seejärel pane pannile petersellid ja tilguta neile peale 1 teelusikatäis oliiviõli.

Piserda teine teelusikatäis oliiviõli kalale ja hõõru õli kala sisse. Raputa õliga kaetud kalale soola ja pipart.

Pane kala pannile nii, et nahaga kaetud külg jääks allapoole.

Kuumuta ahi 220 kraadini ja pista kala ahju. Küpseta kala sõltuvalt selle suurusest ja paksusest 15-20 minutit.

Kaunista valminud lõhepraad värskete ürtide ja sidrunikolmnurkadega.

Karrikana spinati ja kookosega

Ahjus küpsetatud karrikana spinati ja kookospähklikastmega valmib kiirelt ja lihtsalt. Kuna spinat kaotab üsna ruttu oma kena erkrohelise tooni, tuleks see serveerida kohe pärast keetmist.

Vaja läheb:

  • 8 spl päevalilleõli
  • 400 g peeneks viilutatud šalotti ehk pesasibulat
  • 3 peeneks hakitud küüslauguküünt
  • 1 spl kooritud ja peeneks hakitud ingverit
  • 3 spl mahedamat karripulbrit
  • 900 g kanafileed
  • 5 tl tamarindi kontsentraati
  • 640 ml kookospiima
  • 520 g pestud beebispinatit
    Serveerimiseks:
  • keedetud basmati riisi
  • 12 india leiba ehk poppadomi või siis tosin lavašilõiku või tortiljat
  • mangokastet

Valmistamine:

Aja praepann kuumaks.

Kui pann on kuum, lisa sinna 5-6 supilusikatäit õli, seejärel sibulaviilud küüslauk ja ingver. Prae õrnalt 10 minutit kuni sibulad on pehmed ja kuldsed. Sega hulka karripulber ja prae veel 5 minutit.

Viiluta kanafilee.

Lisa praesegule ülejäänud õli ja kana ning keera kuumust juurde. Raputa kanale paar näputäit soola, sega kana ja sibul korralikult läbi ja prae kuni kana on omandanud kuldpruuni jume.

Nüüd lisa praesegule tamarindi kontsentraat ja kookospiim. Seejärel vähenda temperatuuri ja hauta segu kaane all madalal temperatuuril veel kuni 15 minutit.

Sel ajal kui kana küpseb, tee spinat valmis. Lase vesi keema ja aseta spinat potti. Kui spinat on pehmeks saanud, kurna keeduvesi läbi sõela, nõruta spinat kuumast veest ja lase peale külm vesi. Seejärel aseta spinat taldrikule jahtuma.

Kui kana on 15 minutit pannil küpsenud, peaks see olema valmis. Lisa kanale spinat, riis ja mangokaste ning serveeri neid koos poppadomi või siis lavaši või tortiljaga.

Vaarika-ricotta kook

Korraliku ja rikkaliku õhtusöögi finaaliks on mõistagi magustoit. Üks kohev ja õhuline marja-kohupiimakook on kindlasti midagi sellist, mis igal pereliikmel keele alla viib.

Vaja läheb:

  • pihustatavat taimeõli
  • 2,5 dl nisujahu
  • 1,5 dl suhkrut
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • kolmveerand tl koššersoola
  • 3 suurt muna
  • 2,5 dl ricotta kohupiima
  • 0,5 tl vanilliekstrakti
  • 200 g sulatatud võid
  • 1,5 dl külmutatud vaarikaid või mustikaid

Valmistamine:

Kuumuta ahi 180 kraadini.

Kata 28 cm läbimõõduga koogivorm küpsetuspaberiga ja lase vormi keskossa pisut õli.

Sega suures kausis omavahel jahu, suhkur, küpsetuspulber ja sool.

Teises kausis sega munad, kohupiim ja vanilliekstrakt. Sega neid nii kaua kuni mass on muutunud ühtlaseks. Nüüd vala kohupiima- ja munasegu suurde kaussi ning sega tainas korralikult läbi.

Seejärel vala taignasse sulatatud või ja suurem osa marju ning sega. Püüa segada nii, et marjad katki ei läheks.

Kui taigen on läbi segatud, vala see vormi ja aseta taigna peale ülejäänud vaarikad. Nüüd pista vorm eelsoojendatud ahju. Lase koogil 180 kraadi juures küpseda 50-60 minutit.

Pärast valmimist lase ahjust välja võetud koogil vormis 20 minutit jahtuda.

Serveeri kooki jäätise või vahukoorega.

Kas igapäevane söögitegemine ei tundugi enam üksluine? Kartulid hakklihakastmega on menüüst igaveseks kadunud?

Piisab, kui teil on varuks mõned head ja lihtsad õhtusöögi retseptid ning argisest kokkamisest saab tõeline nauding.

Comments are closed.